Kære grundejere på Kobæk Sønderstrand
Lad mig starte med, endnu engang at ridse op, hvor vi er, og hvordan det videre arbejde med vores digesag forventes at komme til at forløbe.
Bestyrelsen for Kobæk Sønderstrand var for ca. 2 år siden, med til at nedsætte den særlige fælles arbejdsgruppe, bestående af udpegede lodsejere fra alle 6 grundejerforeninger i Kobæk. Denne arbejdsgruppe havde til opgave, at lave et oplæg til et stort fælles højvandssikringsprojekt omfattende hele Kobæk området.
Efter et stort arbejde og mange møder, hvor også en repræsentant fra Slagelse Kommunes afdeling for Miljø Plan og Teknik har deltaget, blev der for et år siden udsendt en “interessetilkendelsesskrivelse” til alle lodsejere i Kobækområdet, som viste en meget massiv tilslutning til, at man skulle arbejde videre med en fælles digeløsning i Kobæk. Der blev også afholdt et informationsmøde i januar 2018.
For at kunne gennemføre et sådant projekt, uden Kommunens aktive medvirken, kræver det udbetinget, ud over selvfølgelig alle myndighedsgodkendelserne, at alle involverede lodsejere, er 100% enige om alt vedr. projektet – bl.a. detailudformning , tidsplan og ikke mindst partsbetaling.
Denne 100% enighed forelå jo ikke, hvorfor den nedsatte arbejdsgruppe, i foråret 2018, anmodede Slagelse Kommune om at løfte digeprojektet, i henhold til kystbeskyttelseslovens kapitel 1a.
Fra politisk hold, har Kommunen besluttet, at der skal igangsættes en proces for at få afklaret, om der skal forsøges gennemført en højvandsbeskyttelse af hele Kobæk Strand.
Det er altså nu Slagelse Kommune der er “procesmyndighed” i digesagen. Den nedsatte fælles arbejdsgruppe fungerer fremover som en slags “følgegruppe” og sparringspartner for os og for Kommunen.
Alle forslag og bemærkninger til digesagen skal derfor fremover stiles direkte til Slagelse Kommunes afdeling for Miljø Plan og Teknik.
Kommunen har ønsket at få afklaret, hvor et kommende dige mod Storebælt kan placeres. Det har resulteret i et notat ” Vurdering af kystsikringsløsninger – Kobæk Strand”, anvend dette link: https://www..dk/media/15161331/2018-12-14-kystsikring_kobaek_liniefoering_30112018.pdf
Slagelse Kommune har desuden valgt, at invitere alle lodsejere i 1. række, som vil komme til at afgive areal til et kommende dige mod Storebælt, til et møde på Kursuscenter Kobæk Strand. Dette møde blev afholdt lørdag d. 12. januar 2019.
På mødet blev der ivrigt debateret, hvor et kommende dige kan placeres – helt ude ved stranden eller inde ved Strandvænget – og hvordan digets udformning bør være. Referat fra mødet kan læses ved at anvende dette link til Kommunens hjemmeside: https://www.slagelse.dk/media/15314772/12-januar-moede-om-kobaek-strand.pdf
Karen Vestergaard fra Slagelse Kommune tydeliggjorde på mødet, at det er forvaltningen der udarbejder forslag til hele projektet, herunder også digets placering og udformning. Projektet bliver herefter forelagt til politisk beslutning. Når dette er sket vil der være en offentlig høringsfase og mulighed for at indgive klage. Når indsigelser og klager er behandlet etableres højvandssikringen af hele Kobækområdet.
Af referatet fremgår også, at flere deltagere gav udtryk for, at man (arbejdsgruppen eller bestyrelsen for Kobæk Sønderstrand) bør arbejde for at dele det store projekt op i 2 dele:
1. del skulle omfatte hævning af grusvejen til Saltengen og reperation af fløjdige ved Saltengen ned mod Storebælt, da gennemførelsen af dette delprojekt ville kunne beskytte mod de ofte forekomne oversvømmelser, som vi alene i år har haft 3 gange.
2. del skulle så omfatte resten af det store fælles digeprojekt – bl.a. dige mod storebælt.
Bestyrelsen kan love Jer alle. at tanken er tænkt mange gange, og den har været debatteret såvel i vores bestyrelse som i arbejdsgruppen.
Men det er desværre ikke helt så enkelt. Slagelse Kommune ønsker helt klart ikke at dele digeprojektet op i flere dele. Man ønsker en etablering af hele kystsikringsprojektet på én gang. Derfor er den eneste løsning den, som vi ser det, at alle de lodsejere der har gavn af, at der gennemføres en 1. del (hævning af Saltengenvejen og reperation af fløjdiget) går sammen om denne opgave. Her taler vi om alle lodsejere på Sønderstrand og alle lodsejere på Saltengen i alt 52 lodsejere.
Vi skal selv foretage hele planlægningarbejdet – indhente alle tilladelser fra myndighederne – indhente tilbud på anlægsarbejdet – gennemføre anlægfasen og ikke mindst – selv stå for økonomien.
Vedr. økonomien: Efter ansøgning til Slagelse kommune, vil vi sikkert kunne regne med at det bidrag som vi alle involverede, hver især, skal betale til 1. del, vil blive os godskrevet, når der skal laves en endelig partsfordeling på det store digeprojekt for hele Kobæk området. Altså det bliver nok nogenlunde “de samme penge” for os, som vi taler om. Mine meget foreløbige beregninger viser, at hele den forventede partsfordeling, som måtte komme ind fra Sønderstrand og Saltengen, i forbindelse med hele den store digeløsning, måske kan dække omkostningen til etableringen af 1. del.
Når Slagelse Kommune ikke vil medvirke til en opdeling af digeprojektet, skal “vores” 1. del gennemføres i fuld enighed.
Altså 100% enighed blandt alle lodsejere på Sønderstrand og på Saltengen vedr.:
• Detailprojektet: Højde og udformning
• Tidsplan: Ansøgninger – tilladelser – anlæg
• Partsfordeling – 10.000,- til 30.000,- kr. pr. lodsejer, som skal indbetales forlods.
Hvis blot en enkelt lodejer ikke vil tilslutte sig 100% i alt, falder delprojektet (1.del) for os alle, og vi må alle afvente en højvandssikring af vores lavtliggende sommerhusområde, til det store digeprojekt for Kobæk området er etableret om forventeligt flere år.
Jeg vil bede Jer alle tænke dette grundigt igennem.
Bestyrelsen for Grundejerforeningen Kobæk Sønderstrand har arbejdet med højvandssikring i mere end 10 år. Dette er gjort som helt frivilligt og ulønnet arbejde af forskellige ildsjæle. Hvis vi skal til at igangsætte endnu mere og nyt projektarbejde i forbindelse med den beskrevne 1. del, skal det forinden være klart for alle, at bestyrelsen og den eventuelle nedsatte “1. del projektgruppe” arbejder på et 100% enigt grundlag, som ikke i projektsfasen kan afviges.
Altså:
• Vi skal alle være 100% enige
• Vi skal alle have indbetalt vores andel af anlægsomkostningen på en spærret konto, inden vi går i gang.
Er dette realistisk?
Jeg vil meget gerne have Jeres reaktion på dette nyhedsbrev vedr. todelingen af digeprojektet.
Kommentarerne skal sendes til mailadressen: klauslawaetz@hotmail.com
Med venlig hilsen
Grundejerforeningen Kobæk Sønderstrand
Klaus Lawaetz
formand